Een huis met ziel: waarom oude elementen niet mogen ontbreken in een modern interieur
- jacquelinenap
- 8 apr
- 3 minuten om te lezen
Onze favoriete ruimtes hebben één belangrijk element gemeen. Niet alleen door het kleurgebruik of de meubels, maar door de sfeer. Een bepaalde warmte, iets gelaagds, iets echts. Precies hetgeen dat ontstaat door het subtiele gebruik van contrast — oud naast nieuw, ruig naast verfijnd. In deze blog delen we waarom we als interieurontwerpers altijd op zoek zijn naar manieren om karakter en ziel toe te voegen aan een interieur. Wij delen waarom en hoe jij dit ook kunt doen:
Waarom we houden van contrast
Moderne interieurs zijn vaak strak, licht en ruimtelijk. Prachtig om in te ontwerpen, maar zonder balans kan het al snel kil of vlak aanvoelen. Wij geloven in de kracht van contrast: een oud houten bankje naast een strakke keuken, een verweerd keramieken object op een glad marmeren blad, een antieke kast in een verder minimalistisch interieur. Die elementen brengen diepte, vertellen een verhaal en maken van een huis een thuis. Ze doorbreken het ‘perfecte plaatje’ en zorgen voor een warme, nonchalante sfeer die juist uitnodigt om te leven, te wonen, te verzamelen.
Oude elementen zijn niet alleen esthetisch
Vaak denken mensen dat vintage of antiek er ‘mooi bij staat’, maar de waarde zit dieper dan dat. Een erfstuk van je grootouders, een vondst van de rommelmarkt of een verweerde eettafel die je al jaren meedraagt — deze objecten brengen emotie mee. Ze geven context aan een ruimte. Ze maken het persoonlijk. Daarom vragen we onze klanten vaak al in de beginfase van een project: zijn er meubels of items die je dierbaar zijn en een plek mogen krijgen in het nieuwe interieur? Vaak blijkt er meer mogelijk dan gedacht. Ook (juist) in een strak, modern huis.
Waar let je op bij het combineren van oud en nieuw?
Het toevoegen van karakter in een modern interieur draait om balans. We kijken naar schaal, materiaal en kleurtoon. Een robuuste, antieke vitrinekast kan prachtig tot zijn recht komen tegen een rustige, lichte wand. Oude terracotta potten combineren schitterend met strakke, eigentijdse banken. Een verweerde houten vloer versterkt een nieuwe stalen trap. Soms werken we met klanten samen om bestaande meubelstukken op te knappen of te laten herstofferen. Andere keren gaan we gericht op zoek naar dat ene object dat een ruimte ‘klopt’ maakt. Denk aan een grote, ruige houten eettafel die contrast biedt bij een moderne lamp erboven. Of een wand met kunst waarin één oud portret subtiel de toon breekt.
Nieuwbouwwoning? Juist dan is karakter essentieel
In nieuwbouwwoningen is alles strak, recht en ongebruikt. Fijn als basis, maar vaak ontbreekt dat gevoel van karakter— wat we wél ervaren in oude huizen met hun hoge plafonds, schuine wanden of versleten traptreden. Daarom werken we in onze ontwerpen graag met natuurlijke materialen, verweerde texturen en oude elementen. Soms subtiel (zoals oude planken als wandplanken), soms statement (zoals een antieke spiegel in de hal). Zo breng je warmte en karakter in een ruimte die nog gevormd mag worden.
Een huis dat voelt als jóuw verhaal
Het mooie van oude elementen is dat ze ruimte bieden voor identiteit. Ze maken een huis minder standaard. In een tijd waarin veel interieurs op elkaar lijken, is het juist die imperfectie die een interieur karakter geeft. Of je nu een erfstuk wil behouden, of samen met ons op zoek wil naar dat ene object dat een verschil maakt — we helpen je graag. Want uiteindelijk draait een interieur niet om trends, maar om een gevoel. En niets geeft zoveel gevoel als een ruimte waarin het oude en het nieuwe elkaar versterken.